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TitreMessage in a bottle: the wine terroir concept in Canada, from an earth sciences perspective
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AuteurHamblin, A P
SourceCommission géologique du Canada, Dossier public 8365, 2018, 62 pages, https://doi.org/10.4095/308492
Année2018
ÉditeurRessources naturelles Canada
Documentdossier public
Lang.anglais
DOIhttps://doi.org/10.4095/308492
Mediaen ligne; numérique
Formatspdf
ProvinceCanada; Colombie-Britannique; Alberta; Saskatchewan; Manitoba; Ontario; Québec; Nouveau-Brunswick; Nouvelle-Écosse; Île-du-Prince-Édouard; Terre-Neuve-et-Labrador; Territoires du Nord-Ouest; Yukon; Nunavut
SNRC1; 2; 3; 10; 11; 12; 13; 14; 15; 16; 20; 21; 22; 23; 24; 25; 26; 27; 28; 29; 30; 31; 32; 33; 34; 35; 36; 37; 38; 39; 40; 41; 42; 43; 44; 45; 46; 47; 48; 49; 52; 53; 54; 55; 56; 57; 58; 59; 62; 63; 64; 65; 66; 67; 68; 69; 72; 73; 74; 75; 76; 77; 78; 79; 82; 83; 84; 85; 86; 87; 88; 89; 92; 93; 94; 95; 96; 97; 98; 99; 102; 103; 104; 105; 106; 107; 114O; 114P; 115; 116; 117; 120; 340; 560
Lat/Long OENS-141.0000 -50.0000 90.0000 41.7500
Sujetssols; études pédologiques; climat; effets climatiques; géologie du substratum rocheux; lithologie; sediments; topographie; historique; eau souterraine; Vin; Industrie vinicole; Viticulture; Biologie; géologie générale; géologie des dépôts meubles/géomorphologie; Agriculture; hydrogéologie; Phanérozoïque
Illustrationsphotographs; location maps
Consultation
Endroit
 
Bibliothèque de Ressources naturelles Canada - Ottawa (Sciences de la Terre)
 
ProgrammeLes géosciences pour les nouvelles sources d'énergie - la coordination du programme, Les géosciences pour les nouvelles sources d'énergie
Diffusé2018 09 13
Résumé(disponible en anglais seulement)
Geology is an important, but less-recognized, scientific factor in the agriculture of long-lived, deep-rooted plant crops such as vineyards, orchards and forests. This report focusses on the concept of vineyard agriculture as one example of how geological factors may affect a resulting crop. While acknowledging the pre-eminence of climatic factors, Earth Science forms part of the multi-factor, holistic concept of “terroir”, which can help to maximize the potential of wine quality in a cool-climate country like Canada. Key publications, such as Wallace (1972), Wilson (1998), the series launched by Haynes (1999), and Macqueen and Meinert (2006) have emphasized the role of geology in the terroir concept and set the scene for further study. Thinking conceptually, from the ground upward, the main components of the Terroir concept can be divided into: 1) Geological (bedrock geology, surficial geology, soil, groundwater, topography and bodies of water); 2) Climatological (latitude, macro-climate, rainfall, sunshine, temperature and micro-climate); 3) Biological (vineyard age, grape varietal, microorganisms, nutrients and yeast); and, 4) Agricultural (viticultural techniques, management practices) (although this last is not dealt with in this report).
While not an exhaustive study, this report is meant to bring together and organize a preliminary summary of relevant information and sources, in order to suggest areas of study where geoscience may be able to contribute to improved understanding. Although this report focusses on wine terroir, the principles are equally applicable to other, similar long-lived, deep-rooted plant systems such as fruit orchards (particularly cider production, which is closely-related to wine-making), olive orchards and forests. Each of the terroir factors (including the geological ones) needs to be studied, and new understanding improved and applied within each wine region and sub-region of Canada, to maximize the potential for quality wine from our northern, cool-climate, constantly-evolving wine industry.
Résumé(Résumé en langage clair et simple, non publié)
Bien que le climat soit le facteur le plus important déterminant la viabilité de la culture viticole au Canada, le concept Terroir (développé en Europe) suggère que la géologie du substrat rocheux, du sous-sol et du sol plantés de vignes vivaces peut également être un facteur vital pour déterminer le succès de cette industrie agricole de 6,8 milliards de dollars au Canada. Ce rapport utilise le concept du terroir viticole comme un exemple de la façon dont la compréhension géologique peut être importante dans la réussite agricole, en fournissant un contexte et en détaillant les types de connaissances en sciences de la Terre qui devraient être considérées. Incidemment, les forêts pérennes, à racines profondes et les vergers fruitiers sont des cultures supplémentaires où le concept de terroir peut être applicable. Ce rapport se veut une introduction, qui sera suivie d'une série d'études plus détaillées de la géologie des différentes régions viticoles du Canada.
GEOSCAN ID308492