Titre | Shorter fries or the clean-Earth potato concept for nitrogen and water management under a changing climate
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Auteur | Savard, M M ;
Somers, G |
Source | AGU Science Policy Conference 2014, abstracts; 2014 p. 1
Accès ouvert |
Liens | Online - En ligne
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Année | 2014 |
Séries alt. | Secteur des sciences de la Terre, Contribution externe 20150024 |
Éditeur | American Geophysical Union |
Réunion | AGU Science Policy Conference 2014; Washington, DC; US; juin 16-18, 2014 |
Document | site Web |
Lang. | anglais |
Media | numérique; en ligne |
Formats | html; pdf |
Province | Île-du-Prince-Édouard |
SNRC | 11E/15; 11E/16; 11L; 21I/08; 21I/09; 21I/16; 21P/01 |
Lat/Long OENS | -64.5000 -61.7500 47.1333 45.9167 |
Sujets | azote; qualité de l'eau; ressources en eau souterraine; pollution de l'eau souterraine; effets sur l'environnement; écosystèmes; Changement climatique; Gestion de l'eau; Engrais; Science économique;
Marché; Importation; Cultures maraîchères; Pomme de terre; Eau potable; effets cumulatifs; hydrogéologie; géochimie; Nature et environnement; Agriculture; Économie et industrie |
Programme | Géosciences environnementales Développement durable des sables bitumineux |
Diffusé | 2014 06 01 |
Résumé | (disponible en anglais seulement) Producing food for the growing population of the world poses significant challenges for the sustainability of global ecosystems. A prime example is the
degradation of water quality due to the aggravating imbalance in the terrestrial nitrogen (N) cycle linked to increasing use of N-bearing fertilizers. Related environmental impacts such as groundwater quality degradation and eutrophication of coastal
estuaries tend to be local in nature but are closely connected to global economic factors. In this presentation, we examine the N budget for Prince Edward Island (PEI), Canada, and estimate the overall N fluxes entering and leaving the island, the
fate of N remaining in the province, and the relationships between local environmental and economic conditions, and global market trends. Agricultural activities, especially potato production, dominate the PEI N cycle, and N imports, largely in the
potentially harmful reactive form (Nr), which far exceed quantities of harmless N fixed in food products exported from PEI. The resulting burden of the remaining Nr in the province has its most profound effect on groundwater, the sole source of
drinking water and the primary pathway of N to estuarine ecosystems. We also know that the effects of one potential adaptation scenario by the agricultural sector to climate change could significantly increase the Nr transfer to groundwater and
intensify its degradation. It seems overall that adoption of innovative approaches to nutrient management is hindered by a lack of incentives for producers, and global consumer preferences for specific potato product features such as long fries
(production of big tubers prevents cultivation of cover crops which help reduce environmental impacts). A new global strategic approach may help circumvent some of the non-technical barriers to sustainable food production practices. We therefore
introduce the concept of the clean-Earth potato to promote consumer demand for potatoes produced in an ecologically sustainable fashion, including perhaps, a preference for shorter French fries. |
Sommaire | (Résumé en langage clair et simple, non publié) Le déséquilibre du cycle terrestre de l'azote (N) due à la production croissante de N réactif (Nr), potentiellement dangereux, entraîne des
impacts environnementaux tels que la dégradation de la qualité des eaux souterraines et l'eutrophisation des estuaires côtiers, qui sont en majorité de nature locale, mais étroitement liée à des facteurs économiques mondiaux. Dans cette étude, nous
examinons les flux totaux de N entrant et sortant de l'Île du Prince-Édouard (IPE), le sort du N restant dans l'Île, et les liens entre les tendances économiques et environnementales locales et mondiales. La production de pommes de terre domine le
cycle du N à l'IPE, et les entrées, principalement sous forme de Nr, dépassent de loin les quantités sortantes de N dans les produits alimentaires, sous forme non-réactive, et cette tendance pourrait s'aggraver avec l'adaptation au changement
climatique. Le Nr restant dans l'IPE a des effets négatifs sur les eaux souterraines, la seule source d'eau potable et la principale voie de transfert du N vers les estuaires. Pour contrer cette tendance, l'adoption d'approches novatrices de gestion
des denrées alimentaires peut inclure une nouvelle stratégie globale basée sur la sensibilisation des consommateurs à faire des choix d'achat durables, tel qu'en consommant des frites plus courtes. |
GEOSCAN ID | 296361 |
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