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TitreShorter fries? An alternative policy to support a reduction of nitrogen contamination from agricultural crop production
AuteurSomers, G; Savard, M M
SourceEnvironmental Science & Policy vol. 47, 2015 p. 177-185, https://doi.org/10.1016/j.envsci.2014.12.005
Année2015
Séries alt.Secteur des sciences de la Terre, Contribution externe 20140008
ÉditeurElsevier
Documentpublication en série
Lang.anglais
DOIhttps://doi.org/10.1016/j.envsci.2014.12.005
Mediapapier; en ligne; numérique
Formatspdf
Sujetsvégétation; azote; engrais azotés; effets sur l'environnement; etudes de l'environnement; géologie de l'environnement
Illustrationsflow charts; tables
ProgrammeGestionnaire de programme - Géoscience des eaux souterraines, Géoscience des eaux souterraines
Résumé(disponible en anglais seulement)
Feeding the growing population of the world poses significant policy challenges for the sustainability of global ecosystems. A prime example is the degradation of water quality due to the growing imbalance in the terrestrial nitrogen (N) cycle linked to increasing production of reactive N (Nr). Environmental impacts such as groundwater quality degradation and eutrophication of coastal estuaries tend to be local in nature but may be closely connected to global economic factors. Environmental accounting of the N fluxes entering, leaving or remaining in Prince Edward Island (PEI), a small agricultural region, demonstrate the importance of a single industry (potato production) in controlling the local N cycle. The resulting burden of Nr has its most profound effect on groundwater, the sole source of drinking water and the primary pathway of N to the Province's economically and ecolog- ically important estuaries. At the same time, agriculture is a vital part of the local economy, and regulators are faced with the challenge of meeting environmental goals and still maintaining an industry that is competitive and responsive to global market trends. New, innovative policy alternatives are needed to foster more effective implementation of sustainable agricultural practices. An approach that focuses on influencing consumer choices toward more environmentally responsible production practices at the point of origin may help remove some of the important, non-technical barriers to sustainable food production practices. In practice, a system that documents the environmental performance throughout the full supply chain from producer to retailer would have to be implemented.
Résumé(Résumé en langage clair et simple, non publié)
Le déséquilibre du cycle terrestre de l'azote (N) due à la production croissante de N réactif (Nr), potentiellement dangereux, entraîne des impacts environnementaux tels que la dégradation de la qualité des eaux souterraines et l'eutrophisation des estuaires côtiers, qui sont en majorité de nature locale, mais étroitement liée à des facteurs économiques mondiaux. Dans cette étude, nous examinons les flux totaux de N entrant et sortant de l'Île du Prince-Édouard (IPE), le sort du N restant dans l'Île, et les liens entre les tendances économiques et environnementales locales et mondiales. La production de pommes de terre domine le cycle du N à l'IPE, et les entrées, principalement sous forme de Nr, dépassent de loin les quantités sortantes de N dans les produits alimentaires, sous forme non-réactive. Le Nr restant dans l'IPE a des effets négatifs sur les eaux souterraines, la seule source d'eau potable et la principale voie de transfert du N vers les estuaires. Pour contrer cette tendance, l'adoption d'approches novatrices de gestion des denrées alimentaires peut inclure une nouvelle stratégie globale basée sur la sensibilisation des consommateurs à faire des choix d'achat durables.
GEOSCAN ID293854